Praca przy zwierzętach to najczęściej praca w ubojni, a do tego najczęściej jest potrzebny dobry wodoodporny fartuch oraz rękawice (mogą być również metalowe), tak aby nie odciąć sobie palców czy ręki przy krojeniu i siekaniu mięsa, dlatego jest ważne aby rękawice były ciasno splecione, żeby nóż nie dostał się do naszej skóry, a to dlatego, że nie tylko można zrobić sobie krzywdę, ale również można zarazić się chorobą albo i wścieklizną, jeśli wcześniej u zwierzęcia nie było objaw choroby, a może prowadzić to do śmierci danego człowieka.  

Fartuchy są wspomagane w gumę, która ułatwia w schylaniu się oraz późniejszym prostowaniu. Jest także  wzbogacony o dodatek materiału, który jest wodoodporny. Przydaje się wtedy, kiedy krew w ubojni będzie się lać czy też przy rybach, kiedy chlapią. Często fartuchy są spotykane z długością do ziemi, tak aby nie zachlapały również spodni.

Oprócz fartucha ważny jest również czepek, który będzie chronić nasze włosy jak i włosy nie wpadną w krojone i rozdzielane mięso. Do najczęściej przerabianych mięs jest drób, ryby, cielęcina, wołowina i jagnięcina, dlatego wynika z tego duża cena na mięso jagnięce, a jest ono najbardziej delikatne oraz kruche.